Tak Perlu Aku Tau

Tak Perlu Aku Tau

Tak perlu aku ambil tahu dari mana asalnya bermula asal usul punk, dari Amerika atau pun England tapi Punk merupakan sub-budaya yang lahir di London, England. Pada awalnya, kelompok punk selalu diganggu oleh golongan skinhead. Namun, sejak tahun 1980-an, dimana punk mula berkembang di Amerika, golongan punk dan skinhead seolah-olah bersatu, kerana mempunyai semangat yang sama. Namun, Punk juga bererti dari sejenis muzik atau genre yang lahir di awal tahun 1970-an. Punk juga bererti ideologi hidup yang merangkumi semua aspek sosial dan politik.
Punk memboikot pihak berkuasa dengan caranya tersendiri, melalui lagu-lagu dengan muzik dan lirik yang sederhana namun terkadang kasar, beat yang cepat dan bertenaga.
Banyak yang menyalah tafsirkan punk sebagai glue sniffer dan perusuh kerana di England pernah terjadi wabak penggunaan gam untuk mengganti beer yang tak mampu dibeli oleh mereka untuk berkhayal. Banyak pula yang merosakkan erti punk kerana banyak antara mereka yang berkeliaran di jalanan dan melakukan berbagai tindakan jenayah.
Punk lebih terkenal dari hal fashion yang dikenakan dan tingkah laku yang mereka perlihatkan, seperti potongan rambut mohawk ,liberty spike, atau dipotong ala feathercut dan diwarnai dengan warna-warna yang terang, berkasut boots, rantai dan spike, jaket kulit, berseluar jeans ketat dan baju yang lusuh, anti sosial, kaum pemberontak dan jenayah dari kelas rendah, pemabuk berbahaya dll. Sehingga ramai yang ingat bahawa orang yang berpenampilan seperti itu sudah layak untuk disebut sebagai punkers.
Punk juga merupakan sebuah gerakan anak muda yang anti kapitalis berlandaskan dari ideologi “do it yourself”. Penilaian punk dalam melihat suatu masalah dapat dilihat melalui lirik-lirik lagunya yang bercerita tentang masalah politik, lingkungan hidup, ekonomi, ideologi, sosial dan bahkan masalah agama.

Advertisements

10 Responses to “Tak Perlu Aku Tau”

  1. x bagus!!!!!!

  2. hehehe…….x bagus larh~!!!!!!!!!~hahaha……

  3. Tak perlu aku ambil tahu dari mana asalnya bermula asal usul punk!!!!!!!!hehehe……

  4. betul tu!!!!!

  5. Tak perlu aku ambil tahu dari mana asalnya bermula asal usul punk, dari Amerika atau pun England tapi Punk merupakan sub-budaya yang lahir di London, England. Pada awalnya, kelompok punk selalu diganggu oleh golongan skinhead. Namun, sejak tahun 1980-an, dimana punk mula berkembang di Amerika, golongan punk dan skinhead seolah-olah bersatu, kerana mempunyai semangat yang sama. Namun, Punk juga bererti dari sejenis muzik atau genre yang lahir di awal tahun 1970-an. Punk juga bererti ideologi hidup yang merangkumi semua aspek sosial dan politik.

  6. skunk niey aq mmg x ske PUNK..style rmbut ntah pa pe..aq bkn nk jelez…wt abis beras je nk jelez2 nieyh…ok so PUNK ni mmg x patot larh da kt dunia nieyh!!!!

  7. k0 pnya psl lah nk ske ke x…..x pyh lah tnggal komen kt cni..

  8. skunk nieyh Ko nk gadoh kerw???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: