Pribumi fight back

 

Pribumi fight back

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. aku dari zine Rotten n Rebels.

First word dari korang…..

ceritakan serba sedikit latar belakang dan sejarah bagaimana tertubuhnya band ini.. dan kenapa korang memilih nama ni?

-terbentuknya band ini sekitaran tahun 1998, awal nama band ini sebelumnya PARTY BOOTS.

reza(gitar -lit vocal)

oki (drum)

iki (vocal)

yudi (bass)

kemudian sekitar tahun 1999 pormasi kami berubah karna ada personil kami ada yang keluar oki(drum)

iki(vocal) karna mereka tidak masuk dalam saoul punk senndiri..

kami mancari personil baru dan kami mendapatkan.kiting (drum) albar (vocal) dan nama band pun berubah menjadi PRIBUMI FIGHT BACK

SAMPAI SEKARANG..

KNAPA KAMI MEMILIH NAMA PRIBUMI FIGHT BACK????

mungkin dari nama nya pribumi fight back bersikap nasionalis..tapi kami tidak ada maksud untuk menjadi seorang yg nasionalis ..

apalagi seorang yang rasialis.. JUST NAME FOR BAND…..

PRIBUMI FIGHT BACK. MUNGKIN KARNA terinspirasi dari keadaan di indonesia pada saat waktu..hahhaha..

tapi kami bukan seorang yg nasionalis…

materials yang korang pernah keluarkan..

-album FIGHT BACK tahun 2000 berisikan 12 lagu dari kami sendiri…

compilasi the flag of unity (1999) youth records

apakah aktiviti lain yang korang jalankan selain bermain muzik untuk scene ni?

-dua personil kami kiting dan albar sudah berkeluarga.. mungkin mereka mengurusin

anak2nya…hahhahha

reza…masih sibuk mencari kerja..dan sibuk buat tatto di seluruh badanya..

saya sendiri yudi selain band ..kerja di prusahaan swasta.. dan mengerjakan disain2 kalo ada yg mau saya disainin…

and tiap sore maen skate bareng anak2 di sini skalian menjaga kesehatan..hahahhahah

kenapa korang memilih muzik ni sebagai pilihan?

-musik punk..wah…..wah..wah…

mungkin karna terlalu bebas saja..untuk mengepresikanya lewat atau mengungkapkan..peraaan yg ada di dalam diri..

and punk…IS COOL.

apakah pandangan korang mengenai gig² sekarang? dan mengapa ramai crowd lebih suka duduk, jika dibanding kan dahulu yang lebih suka suupport band² yang main walaupun band tu baru..

-gigs..skarang memang agak kurang, tapi itu mungkin dari dalam individu mereka. saja lah….

tidak harus di paksakan harus support suatu band…or not..tingal individu kita nya saja ..

i keep support..

be your self..

 

bagaimanakah keadaan scene korang disana? ceritakan siket..

di indonesia masih banya skali..scane2 disini .. gigs..tiap saptu malem slalu ada saja.. maupun di pinggir jalan or di dalam cafe2…

APALAGI PAS EXPLOITED dateng ke indonesia…

wah….seluruh PUNK indonesia kumpul menjadi satu..

Etika d.i.y, adakah korang mengamalkannya sepenuhnya?

d.i.y. tentunya pasti..sampai skarang.

apakah isi kandungan atau inti pati lirik lagu korang?

isi dari lirik kami..menceritakan tentang sosial and keadaan di sekitar tempat kami..

kehidupan sampai pengalaman pribadi

adakah korang setuju jika aku mengatakan bahawa sekarang kekurangan releasan zine berbanding dahulu?

yes…

bagaimanakah caranya nak menarik minat para undergrounders ni supaya kembali membaca zine? kerana sekarang semua lebih tertumpu dengan web zine atau e-zine.

mungkin..isi dari zine. itu sendiri..apa isi kandunganya…tidak terlalu banyak berceritakan politik…

disain yg menarik. tapi maknanya banyak sekali..apalagi kalo zine itu free…hahhahaha

SUPPORT YOUR ZINE…

last words.. n cara nak contact korang?

email. penuhkasihsayang@telkom.net

tlp . 0815 41 49 1999 (indonesia)

thanks

cheer and beer from pribumi fight back..(yudidie)

Advertisements

One Response to “Pribumi fight back”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: