Muzik Punk bagi pendapat aku..

 

Muzik punk adalah rock bukannya dari aliran alternative. Alternative lebih cenderung kepada gaya muzik yang “new age” ataupun yang lebih moden dan tidak menunjuk meaning didalam lirik mereka.

 

Pada awal muzik punk rock, ia berasal daari root rock dimana ianya memperjuangkan rock anti heroes (anti rockstar). Ia bermula pada sekitar awal 1970an di mana segelintir pemuzik rock tidak berminat dengan sesetengah band rock seperti queen, led zeppelin, acdc,dll.. dimana band band tersebut hanya mementingkan popularity semata mata (glam).. dan imej.. Dari sinilah pemuzik yang rebel mewujudkan lagu yang agak ringkas , bertenaga, berserta dengan lirik yang tersirat maksudnya.

 

Maka dari situlah lahirnya muzik punk rock pada pertengahan tahun 1970an (1976-1977).Tidak hairan lah leather jacket yang dipakai oleh punks pada harini adalah dari imej rock. Jika dilihat pada hari ini banyak muzik yang telah mengalami revolusi dan ianya membuatkan kita confuse seperti band blink182 dan greenday, dimana mereka mengatakan bahawa muzik mereka adalah punk rock. Tapi yang sebenarnya muzik mereka itu adalah lebih kepada pop. Sebenarnya lirik yang digunakan didalam punk lebih kepada kehidupan, isu semasa, cerita dsb (kalau diikutkan.. lirik yang biasa digunakan didalam muzik punk rock ini , ianya jarang dan takkan kluar radio mainstream).. ini membuatkan identity muzik punk rock tercalar dengan lahirnya band-band seperti ini.

 

Punk rock lahir dari rock bukannya dari pop ataupun alternative.!! Kenapa band pop – pop seperti ini perlu mengatakan mereka bermain muzik punk sedangkan lirik mereka tak punk langsung!! Pi la main ngan muzik pop korang tu tak payah sebok nak bertapak didalam muzik punk!! muzik pop kan agak market!! Haha! Blah la woi!! We’re never needed you asshole!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: