Rotten N Rebels zine interview : Brayok

Brayok 

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. aku dari zine Rotten n Rebels.First word dari korang…..ceritakan serba sedikit latar belakang dan sejarah bagaimana tertubuhnya band ini.. dan kenapa korang memilih nama ni?1.Aku rudy dr terengganu,pd thn 2001 aku pindah kat ipoh utk berkerja…lepas tu aku jumpe shamil ex-6stair.dr situ aku nk mula main musik blk shamil telah mmperkenalkan saleh drummer kita org.. dan tertubuhlah band bodoh ni…

 

materials yang korang pernah keluarkan..
2.kita org ada keluarkan cd rehearsal kita org tp xde org nk dengar sbb x best,skang nervous rekod dh riliskan 4 way split,kita org dgn skunkfix,stick no bill dan 1band u.s ray gradys iaitu punk rock paradox…projek br kitaorg dh rekod 4 lagu dan tgh kumpul lagu cadang nk buat album..

apakah aktiviti lain yang korang jalankan selain bermain muzik untuk scene ni?
3.utk pengetahuan ko kitaorg blm pernah buat sbarang aktiviti dlm scene kecuali gig sbb aku dan band mmber lain tak tentu jadual keje…tp perancangan byk…

kenapa korang memilih muzik ni sebagai pilihan?
4.kita org main punk!punk smpai mampos…sbb punk sesuatu yg suci kot???

apakah pandangan korang mengenai gig² sekarang? dan mengapa ramai crowd lebih suka duduk, jika dibanding kan dahulu yang lebih suka suupport band² yang main walaupun band tu baru..
5.aku pun tak tau la…dia org mungkin ke gig utk tengok band yg diminati…tapi xbest la mcm tu…
come on n’ wake up…babe!!!

bagaimanakah keadaan scene korang disana? ceritakan siket..
6.scene di ipoh ni mempunyai komuniti yg ramai sbenarnya tp skang hambar sket xmcm time aku smpai dulu thn2001…tp kalo nk tgk crowd punk yg ramai pg la terengganu..

Etika d.i.y, adakah korang mengamalkannya sepenuhnya?
7.etika d.i.y??killer question…mcm aku…sbenarnye mmg kalo bole nk berada di landasan d.i.y yg betol tp aku skang dlm learning process byk lg yg perlu brayok blajar kitaorg pn br tubuh 2thn byk lg yg perlu kita org blajar..kalo bole org lama patut bg tunjuk ajar kpd kita org..xde org lama xde org br jangan kedekut ilmu,nanti mata sendiri yg sakit tgk budak2 poyo naik…
apakah isi kandungan atau inti pati lirik lagu korang?
8.lirik lagu kita org berkisarkan tentang persekitaran kita org yg berkerja dgn kerajaan dimana kotoran rasuah,gilekan kuasa,penindasan dlm hirarki yg berpangkat berleluasa…dunia ni bodo aku benci hirarki yg mendiskriminasikan manusia dlm perkerjaan dan kehidupan sekeliling aku..

adakah korang setuju jika aku mengatakan bahawa sekarang kekurangan releasan zine berbanding dahulu?
bagaimanakah caranya nak menarik minat para undergrounders ni supaya kembali membaca zine? kerana sekarang semua lebih tertumpu dengan web zine atau e-zine.

pasal fanzine tu dimana- mana aku pg mesti aku dengar bende tu..kita xbole sekat sbb kat web lebih senang nk dpt info mcm lagu carburetor dung punk panggang sepinggan skang kita cume perlu sebut je apa yg kita nk smua ada…tapi usaha utk menarik minat u’gder mmbaca zine patut di teruskan dan jangan berhenti drp menulis zine..good luck…

last words.. n cara nak contact korang?
e-mail; brayok-sokmo@yahoo.com
myspace url; http://www.myspace.com/brayok

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: